pátek 2. září 2011

Po olomouckých kavárnách (2)

Café la Fée

Adresa: Ostružnická 13
Dodavatel kávy: Caffé Vescovi
Dodavatel čaje: Rennefeldt
Otevřeno: Po–Čt - 10:00–20:00, Pa - 10:00–21:00, So - 9:00–14:00

Stručně:

Další z méně "profláknutých" kaváren. Částečně proto, že je nová, ale také se docela špatně hledá a narazil jsem na ni víceméně omylem. Hlavní předností podniku, oproti jiným, je jedinečná atmosféra francouzského venkova a stejně jedinečná nabídka alkoholických i nealkoholických nápojů.

Jak se tam dostat?

Nejspíš kolem ní chodíte každý den a ani netušíte, že tam je. Z ulice ji můžete najít jen díky vývěsnímu štítu, nebo že se náhodou podíváte do průchodu přilákáni vůní kávy. Tento úzký nenápadný průchod je hned vedle prodejny Vodafone v Ostružnické ulici. Půjdete dlouhou chodbou, kolem polorozpadlých skříní až dojdete do malé kavárničky s o něco větší zahrádkou.

Jak to tam vypadá?

Již jsem zmínil atmosféru francouzského venkova, co to však znamená? Hlavní je ta venkovská část. "Ošuntělý" nábytek, staré váhy na zdi a od stropu visí levandule ve vás navodí pocit, že jste na obědě u babičky na vesnici. Vzhledem k tomu, že je kavárna kousek od Kostela sv. Mořice, můžete si na zahrádce vychutnat kávu za romantického vyzvánění kostelních zvonů. A když už jsme u té zahrádky, ta má také velmi "venkovské" kouzlo. Je umístěna ve dvoře, mezi starobylými městskými domy. Někomu by mohly polorozpadlé zdi vadit, ale mně dotváří atmosféru.

Co káva?

Káva stejná, jako ve většině kaváren, a to jak chutí, tak cenou. Neurazí, ale do závratných výšin kofeinového nebe vás také nevynese. Na druhou stranu pod názvem espresso zde podávají opravdu espresso, tedy standardních 30 ml tohoto nápoje. Obsluha se vás sice pro jistotu zeptá, ale to jím nemůžeme zazlívat, neboť jsou lidé, kteří by jim byli schopni kávu, ač správně pojmenovanou, chrstnout do obličeje. Ke kávě je, podle tradice, podávána čistá voda a karamelová sušenka značky Lotus.

Něco k jídlu?

Café la Fée vám může nabídnout řadu dortů a koláčů. Kupříkladu dnes byl v nabídce mrkvový dort, čokoládový koláč s čili a jablečný koláč s karamelem. Poslední jmenovaný jsem, jako velký milovník jablek i karamelu, musel hned vyzkoušet. Těsto tvořily tak z osmdesáti procent šťavnatá jablka doplněná neznámo čím, aby držela pohromadě. Nahoře pak byla lahodná, do hněda vypečená karamelová krusta. Opravdu lahodná záležitost, dostatečně velký kus na to, abych se dobře nasnídal a cena 36 Kč byla taktéž neodolatelná.

A co dál?

Jestli kávu nepijete, nezoufejte, mají zde i široký výběr nealkoholických i alkoholických nápojů. Od džusu a tonik přes víno a lahodný cider (který jsem mimochodem poprvé ochutnal právě zde) až po dvanáctiletou whiskey nebo třiadvacetiletý rum. Navíc je vše ve značkách, které se u nás až tak často nevyskytují. Například když si dáte tonik, nečekejte nějaký Kinley nebo Schweppes. V téhle kavárně dostanete Fever-Tree. Máte možnost ochutnat něco speciálního, ale připravte se, že vás tato exkluzivita bude něco stát.

Sečteno podtrženo:

Jste ve stresu a každodenní shon velkoměsta vám leze krkem, ale nemáte čas jet na výlet do přírody? Dopřejte si alespoň malý výlet do Café la Fée, kde si budete alespoň na chvíli připadat, že jste na na vesnici u babičky. A to je přesně ten únik od reality, který každý z nás někdy potřebuje.

PS fée znamená francouzsky víla.



Tento článek je součástí seriálu
Další

1 komentář:

  1. Pokračuj z recenzema...co celé prázdniny děláš??? Neříkej, že jsi od této recenze na kafi nikde nebyl! :))

    OdpovědětVymazat