pátek 16. září 2011

Tyhle aféry...

Nebyl by to náš milovaný twitter, kdyby se čas od času neobjevil nějaký kontroverzní hashtag (viz článek o Twitteru). Většinou v tom má prsty @hassmanm (např. #posexu, #takhlespim). Tyto masové hashtagy téměř vždy rozdělí Twitter na tři části. Jedni se účastní, druzí se neúčastní a třetí, jak jinak, nadávají. Tentokráte v tom však naše hashtagová stálice byla nevině. Akci totiž odstartovala @white_kate, když ve svém tweetu nominovala pár děvčat na (zatím) pomyslnou soutěž #missCZtwitter. To samozřejmě vyvolalo vlnu nominací, vlnu nezájmu a, jak jinak, vlnu nadávek ve smyslu, že Twitter začíná facebookovatět. Tentokrát se kromě tří základních táborů objevil čtvrtý.

Ve čtvrtém táboře se nacházel jeden člověk, a to @JonnyDrake, který byl velice aktivní a ihned založil hlasování o miss twitteru i s vlastními pravidly. Když odmyslíme tu část, že bylo mezi nominovanými i několik mužů a půjdeme k jádru věci, zjistíme, že se @JohnyDrake, ač možná nechtěně, dopustil krádeže. Těžko říct, jestli lze "ukrást" hashtag, jak bylo řečeno@white_kate, ale co rozhodně ukrást lze je nápad, nebo jak říkají páni právníci – duševní vlastnictví. Nechci tady přímo napadat @JohnyDrake, věřím, že to myslel dobře, ale tato aféra mě zase donutila zamyslet se nad internetem.

Každý z nás má na zádech velký pytel s nápisem "duševní vlastnictví". V tom pytli nic není, tedy nic hmatatelného, ale přesto se to dá ukrást. S rozvíjejícím se internetem čím dál častěji vystavujeme své duševní vlastnictví na odiv okolí. Problém je však v tom, že na internetu nás nikdo nechrání. Nedávno jsem četl, že nějakému blogerovi kdosi pravidelně vykrádal stránky a každá jim vydaný článek vydával za svůj. Poškozený samozřejmě hledal oporu, a tak se se svým problémem svěřil na fóru GUG. Tam mu bylo řečeno, že se s tím prakticky nedá nic dělat. Že sice danou osobu může žalovat, ale že mu poskytovatel stránek odmítne poskytnou skutečnou totožnost zloděje (jestli ji vůbec má), a tak nebude vlastně koho žalovat. Nezbývalo mu tedy, než se s krádeží smířit.

Proto si člověk musí dávat pozor co a kde uveřejňuje a zjistit si, zda budou jeho data nějak (právně) chráněna proti krádeži. Když kupříkladu uveřejníte fotku na Facebooku, může s ní Mark Zuckerberg a jeho kamarádi nakládat, jak uznají za vhodné, a to včetně komerčního využití. Picasa od Google si sice žádná práva na vaše díla nenárokuje, ale to neznamená, že vám je v případě poškození (krádeže) pomůže hájit. Například na deviantArt můžete "chránit" svá díla pomocí Creative Commons, které však český právní systém naprosto ignoruje. Jinými slovy (volnou citací Miloše Čermáka), cokoliv jednou digitalizujete, o to můžete přijít a nikdo vám nepomůže.

8 komentářů:

  1. Jen taková drobnost: jestli si dobře vzpomínám, tak akci #posexu spískala taky @white_kate... : )

    OdpovědětVymazat
  2. Je to možné, už si to přesně nepamatuji, ale mám dojem, že @white_kate a @DaKrup nějak řešily, co dělají po sexu a @hassmanm z toho dělal colotwitterový průzkum a zavedl hashtag.

    OdpovědětVymazat
  3. Taky záleží na vašem sociálním vlivu. Já už párkrát podobné aktivity taky zkusil, ale protože jsem jen chlap, který navíc není mediálně známý, brzo to vyšumělo. Zkuste si založit třeba hashtag #ukazcoctu - nerozšíří se to. Když to založí člověk, kterýho sleduje 1000+ lidí, tak se to ujme. Je to daň za popularitu, podobně i celebrity si nemůžou stěžovat (můžou, ale to je vše), že je furt někdo fotí a dává to na web.
    To je jak kdyby si Vodafone stěžoval, že mu na #Vodafone píšou lidi jen kritiku. Hash je všech a každý si s ním může dělat, co chce.

    OdpovědětVymazat
  4. 2 Michal Špondr: Tady nejde ani tak o použití hashtagu, jako spíš o to, že si "přivlastnil" něco, co mu nepatří a začal sám organizovat soutěž, kterou vymyslel někdo jiný, což by se nejjemnějším možným slovem dalo označit jako drzost. Přirovnání s Vodafone trochu mimo.

    OdpovědětVymazat
  5. Trochu odbočím: Mně vždycky "pobaví" povzdechy, že Twitter začíná facebookovatět. Jak psali už mnozí - záleží přece jen na nás, koho na Twitteru sledujeme. Jenže pro notorického stěžovače je zřejmě snazší se neustále rozčilovat ve svých tweetech než jednoduše použít tlačítko Unfollow (popř. filtr jaký nabízí třeba Seesmic).

    OdpovědětVymazat
  6. 2 LooneyCZ: Jak se říká: "Haters gonna hate" (=

    OdpovědětVymazat
  7. Blogerska a twitter scena se certi nad Apple a jeho vymahani patentu, kde jde o skutecne stamiliony narvane do vyvoje, ale jakmile jim nekdo zkopiruje pouhy napad s nulovou hodnotou, tak jsou u vytrzeni. Je to hodne k smichu.

    OdpovědětVymazat
  8. No vzhledem k tomu, že jak hassmana tak white_kate jsem ne-follow-oval dýl jak měsíc, tj. mezi 2. půlkou srpna a 1. půlkou září, tak to ke mě moc nedošlo.

    OdpovědětVymazat