sobota 17. září 2011

Pravidla moštárny

Ač k tomu název svádí, nejedná se o recenzi knihy Johna Irvinga, ani filmu Lasse Hallströma, ale o skutečnou výrobu moštu. Máme totiž zahradu. Neroste tam skoro nic, ale máme slušnou řádku jabloní, takže každoročně na přelomu léta a podzimu vyrážíme na rodinný sběr jablek. Nabízí se však otázka, co děláme s tolika jablky. Většina skončí v jablečném závinu, něco se zavaří a z části se vyrobí mošt. Výroba moštu je jedna z mých nejoblíbenějších činností z prací na zahradě a čerstvě vylisované jablečné šťávy se nemohu nabažit. Letos jsem se tedy rozhodl, že se o tento, snad nejchutnější, den v roce podělím i s Vámi a nafotím pár lákavých obrázků.


Základem jablečného moštu jsou, jak jinak, jablka
Na stromě nám však jsou k ničemu, tak je třeba je otrhat
Pak přichází nejšpinavější část, drcení
Již v této fázi si můžeme nabrat sladkou jablečnou šťávu
Pak přichází nejšpinavější část, drcení
Poté přichází na řadu lisování jablečného šrotu
A nejdůležitější je zachytit každou kapku

1 komentář:

  1. Teď jsem dostal neuvěřitelnou chuť na mošt, škoda, že ty v obchodech za nic nestojí. Ale už jsem si dlouho nekoupil Lažanský, ten je celkem dobrý.

    OdpovědětVymazat