pondělí 4. července 2011

V kruhu rodinném

Před pár dny se v základech otřásl "trh" sociálních sítí. Společnost Google oznámila vlastní sociální síť – Google+. Zatímco "běžní lidé" ani netušili, že se něco děje, na Twitteru (který je častým útočištěm odpůrců Facebooku) začali vřít vášnivé diskuse. Většina tweetů s tagem #GooglePlus byly žádosti o pozvánky, ale také se řešilo, zda tato novinka bude znamenat konec Facebooku, nebo se jedná o další bublinu, která po chvíli splaskne? Jelikož se vody již trochu uklidnili, rozhodl jsem se je opět trochu rozbouřit a napsat o Google+ to, co bylo již několikrát napsáno, ale na místech, která čtou jen brýlatí podivíni známí též jako počítačoví geekové nebo ajťáci (např. já).

Jak to začalo

To už jsem vlastně zmínil. Pamatujete si ještě někdo, jak se před několika lety pracně sháněly pozvánky na Gmail? Já ano. Podobné šílenství nastalo teď znovu s Google+. Na Twitteru se našla i jedna šílená dívka, která se z poddajných mužů snažila vyloudit pozvánku s příslibem, že obrátkou zveřejní fotku svého poprsí. To, že žádnou pozvánku nedostala skvěle ukazuje, jak velká o ně byla nouze. Nyní už by však měl být přístup volný pro každého.

Proč pozvánky? Google naštěstí není tak šílený, aby si nechal ihned po spuštění nové služby spadnout všechny servery, a tak se rozhodl pro testovací provoz. Ale nenechte se zmást slovy "testovací provoz". V době spuštění mělo "Plusko" nejen webové rozhraní, ale i mobilní aplikaci, která již netrpělivě očekávala na Android Marketu a vše bylo přeloženo do několika jazyků včetně češtiny.

První dojmy

"Vždyť je to Facebook," napadlo mě. A možná ne jenom mě. Vlevo máte fotku a seznam "přátel", uprostřed statusy a nasdílené fotky a videa, vpravo svítí doporučení uživatelů, které byste mohli znát. Všechno je bílé, jenom horní lišta není modrá, ale šedá. A ono to tak vlastně je, ale co chcete vymýšlet nového, když všechno už tu je? Hlavními výhodami je tedy praktické řešení.

Nenajdete zde skoro nic, co by neměl Facebook, vlastně tu i několik věcí chybí. Zatím zde nenajdete poznámky, akce, stránky, skupiny ani aplikace, na kterých, jak se proslýchá v temných krajích internetu, již Google pracuje. To jsou zatím zápory, ne? Takže v čem je Google+ lepší?

Kruhy

Hlavním trhákem a prakticky symbolem celého projektu jsou kruhy. Tedy kruhy přátel, které usnadňují sdílení obsahu. Jistě, není to žádná revoluční novinka, kruhy ovládala i Diaspora (Cože, tu také neznáte?) a do jisté míry i Facebook. Přátele si tedy můžete rozdělit do kruhů a sdílený obsah pak určit pouze vybraným kruhům. To, jestli si fobře pamatuji, fungovalo i na Facebooku, jenže tam mi to připadalo dosti nešikovné, takže aby se s tím člověk nemusel trápit, raději tuto funkci nepoužíval. V Google+ můžete tedy každý status, fotku nebo video sdílet s kým chcete, třeba i jen s jednou osobou, čímž si můžete vytvořit soukromou diskusi.

Sdílíš, sdílím, sdílíme

Jste zvyklí na tlačítko "to se mi líbí"? Google+ má jeho obdobu. Je to známé "+1", které se objevilo již před nějakou dobou, aby usnadnilo vyhledávání. Tedy když někdo z vašich známých dal nějakému článku "+1" zobrazí se vám tento článek ve vyhledávání na prvních pozicích. Přehled takto ohodnocených článků najdete na jeho veřejném Google profilu a tedy i na Google+.

Stejně funguje i sdílení příspěvků. Když někdo pošle nějaké pěkné video, jedním kliknutím ho můžete sdílet, aby se mohli pobavit i vaši přátelé. Tedy stejně jako jste zvyklí odjinud. G+ má však opět něco navíc. Při publikaci stavu, fotky nebo videa můžete toto sdílení zakázat. Čímž samozřejmě nikomu v ničem nezabráníte, ale trochu jim to zkomplikujete.

Poslední věcí, kterou můžete s příspěvky dělat a co na FB, tedy alespoň co já pamatuji, nešlo, je zakázání komentářů. Tuto možnost doporučuji využívat u základních kontroverzních témat, jako jsou třeba operační systémy. Takže až budete chtít napsat, že jste si nainstalovali nový Windows/distribuci Linuxu a nechcete mít pod stavem stovky rozlícených Linuxáckých/Microsofťáckých nadávek, není nic lehčího než zablokovat komentáře.

Propojení služeb

Když nahrajete fotku na Google+, uloží se do vašeho webového alba Picasa. Že žádné nemáte? Teď už jistě ano. Google vám ho totiž sám založí. "Ale to já přece nechci," říkáte si se slzami v očích. To nejspíš proto, že nevíte, jaké výhody to představuje. Google má na rozdíl od Facebooku finanční a technické prostředky, o kterých normální lidé nemají ani představu, a proto je vůbec netrápí, kolik fotek nahrajete a jak budou velké, takže můžete dát sbohem zmenšeninám na FB a připravit se na pořádnou kvalitu.

Google+ navíc nabízí přímo na stránkách fotky otáčet nebo aplikovat základní filtry, pokud vám to nestačí, můžete si zajít do svého účtu na stránkách Picasy a použít pokročilý webový editor, který zvládne vše, co průměrný grafický editor, který máte na počítači a možná i něco víc.

Další výhodou je, a to potěší zejména fotografy, že Google si nenárokuje autorská práva na vaše fotografie a videa, jako Facebook.

Chat

Štval vás na Facebooku, ale zároveň to byla jediná možnost komunikace s některými lidmi? Google+ řeší chat zajímavým způsobem, opět jednou ze svých starších služeb – Google Talk (GTalk), který stejně jako Facebook chat běží na protokolu XMPP. Největší výhodou je, že tato služba už je dávno zaběhnutá, takže nemusíte čekat na žádné pluginy a můžete si pohodlně přidat GTalk účet do jakéhokoliv klienta, který podporuje Jabber. Z toho plyne další zajímavý fakt, a to že se na G+ chatu můžete bavit s lidmi, kteří tam nejsou registrovaní, stačí, aby měli Google Talk účet (který mají všichni, kteří mají účet na Googlu). Příjemným doplňkem je pak ještě skupinová konverzace a přenos zvuku a videa.

Závěrem

Google+ je rozhodně kvalitní sociální sítí. Jestli je lepší, nebo horší jak Facebook nebo jiné služby, to nechám na vás. Můžete vše odzkoušet, když se vám nebude Google+ líbit, můžete účet bez problémů smazat. Jste-li nadšení uživatelé služeb od Googlu a nebojíte se, že jednoho dne ovládne svět, je pro vás tato sociální síť jak dělaná. Jestli se Googlu bojíte, nebojte (=

Jestli se bojíte, že na Google+ nebudete mít nikoho v přátelích, nezoufejte. Díky české Twitter komunitě se tato sociální síť rychle naplnila a česká základna má již několik set uživatel.

Nezbývá než doufat (Kolik článků asi končí těmito slovy?), že Google+ neupadne v zapomnění, jako Orkut, Wave a Buzz, kteří si nedokázali najít své zákazníky, ať už byli dobří, nebo špatní.

4 komentáře:

  1. Tak jsem přišel na další pěknou věc. Když vás chce někdo označit na fotce, je vám nejprve odeslána žádost, kterou musíte potvrdit. Do seznamu můžete přidat kruhy a lidi, kterým bude žádost potvrzena automaticky.

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkně napsáno. Nevím co bych k tomu dodal, radost číst. Sám jsem zvědav, jak to bude s G+ vypadat za rok, za pět let...

    OdpovědětVymazat
  3. @Luk!n: Díky. Doufám, že se udrží. Mainstream z něj asi nebude, ale spíš dopadne jako Twitter - útočiště geeků a blogerů. Svou komunitu si určitě najde (a nejspíš už našel), hlavně aby byla dostatečně velká, aby tuto síť Google dál rozvíjel a nezanevřel na ni.

    OdpovědětVymazat
  4. Podle nejnovějších zpráv má Google+ kolem pěti milionů uživatelů, z toho asi 20000 Čechů.

    OdpovědětVymazat