čtvrtek 7. dubna 2011

Předvolební šílenství

Senát, poslanecká sněmovna nebo křeslo prezidenta? Že jsou všechny tyto volby daleko? Ano, jsou, a proto si je schovám na jindy. Dnes budu psát o volbách lokálního významu. Ne, nejde ani o městské zastupitelstvo, ale o ještě menší oblast. O Spojené rektorství University Palackého, skládající se z osmi autonomních děkanství, rozložených po celém světě (většina z nich se nachází v Olomouci). A právě v tomto malém státě se chystají velké volby. Volby do akademického senátu university a také do zastupitelstva některých fakult.

Stejně jako všechny volby, mají i tyto velký dopad na naše okolí. Tak jako velké strany nakupují billboardy po tisících, tak i studenti tisknou jeden propagační leták za druhým a vylepují je na každou volnou plochu (samozřejmě jen za použití lepící pásky Magic Tape). Ve výtahu se už nemůžeme kochat výhledem na svůj odraz v zrcadle a místo toho musíme koukat na horlivé studenty se škrobenými úsměvy na tvářích. Zatímco jedni kladou důraz na obsah a propagují se bílým papírem s malou fotkou v rohu a dlouhými odstavci cizích slov, jiní se spoléhají na "profesionální" fotku v obleku s kravatou uvázanou okolo hlavy a slibem, že nebude nudný a konzervativní. Že by vrchol českého dadaismu (ehm, kdo ví, ten ví)?

Předvolební kampaň mě nasměrovala tím správným směrem. Díky hromadám letáků na každém kroku už zaručeně vím, koho volit nebudu. A koho volit budu? Samozřejmě informatiky z našich vlastních řad (zde prosím rozumějte akademické pracovníky, nikoliv studenty!). Třeba se nám splní náš dávný sen a někdo "tam nahoře" pořádně zamete a vymění osazenstvo slavného "CéVéTé"...

7 komentářů:

  1. Praktický legislativní dotaz - u vás může student volit učitele? u nás myslím jen studenti studenty a učitelé učitele...

    OdpovědětVymazat
  2. No, v tom tak nějak není jasno. Na internetu jsem narazil na dvě verze, že si volíme dva kandidáty z řad zaměstnanců a jednoho studenta, a taky že můžeme volit až sedm studentů.

    OdpovědětVymazat
  3. Mám na to jedinou odpověď: nechte studenty, co se přihlásili do voleb na pokoji a všímejte si svého. Zda tam mají či nemají škrobené výrazy, přenechte na těch, co je volit chtějí. Vy byste to nedokázali, se tam přihládit, to chce odvahu a tu vy, bohužel, pravděpodobně postrádáte. Hezký den! Míša O.

    OdpovědětVymazat
  4. Funguje to takto:

    Do akademického senátu Přírodovědecké fakulty (malý senát) volí studenti jenom studenty (maximálně 7 kandidátů) a zaměstanci jenom zaměstanance (maximálně 14 kandidátů).

    Do akademického senátu Univerzity (velký senát) volí studenti i zaměstanci oboje (tam se volí dva zaměstnanci a jeden student)

    Je to trošku matoucí, protože vlastně probíhají současně dvoje volby ! Tak snad už je to jasnější :))

    Jakub Navařík

    - - - -

    viz. volební a jednací řád AS PřF UP
    http://www.prf.upol.cz/fileadmin/user_upload/PrF-dokumenty/AS_PrF/VJRASPRF-unor2011.pdf

    OdpovědětVymazat
  5. Jakubovi děkuji za vysvětlení.
    Míše doporučím nastudovat definici fejetonu (= Ale pravdu má v tom, že bych na to neměl odvahu, i když kandidatura nemá nic společného s odvahou, ale s tím, jestli si myslím, že mohu něco přinést společnosti a to já si nemyslím, a tak nekadiduji. Politika není nic pro mě, alespoň ne zevnitř.

    OdpovědětVymazat
  6. 2 Míša: Vidím, že odpověď je v množném čísle, takže asi i pro mě. Já jsem "bohužel" členem akademické obce FSI VUT v Brně, takže na PřF UP kandidovat nemůžu, což je logické. Odvahu ale rozhodně mám a na podzim bych do našeho akademického senátu moc rád kandidoval (jestli budu mít nějakou podporu)...

    Errolovi chválím fejeton, neboť rozpoutal diskuzi a to je u fejetonu to nejpodstatnější :))

    OdpovědětVymazat
  7. Doufám, že to bude i jako diskuse pokračovat a nestrhne se to ve válku názorů bez hodnotných argumentů jako na iDĚSu. (=

    OdpovědětVymazat