neděle 22. dubna 2012

Já a AFO (den 1. a 2.)


Ač se to zdá neuvěřitelné, AFO, neboli Academia Film Olomouc, je nejstarší festival, který se věnuje vědecko-popularizačním a dokumentárním filmům. Daleko zajímavější ovšem je, že jsem jej, od jeho založení v roce 1966, navštívil úplně poprvé. Ptáte se, jak je to možné? Sám netuším. V Olomouci žiji celý svůj život a vždy jsem tak nějak chodil kolem a ničeho si nevšímal. O vědu se zajímám a dokumenty mám rád, takže jsem opravdu nedokázal pochopit, že jsem tam ještě nikdy nebyl. Nezbylo mi nic jiného, než se prostě sbalit, vyřídit si akreditaci a den co den chodit na dokumenty a přednášky z celého světa, a to i na témata, kterých si normálně tak nějak nevšímám.



Tak, úvodní znělku už máme za sebou a můžeme začít. Tak tedy… Festival začal v úterý 17. dubna a končí dnes, v neděli 22. dubna. Za tu dobu proběhlo kolem 120 filmových projekcí, přednášek, diskusí a koncertů. Jak jste možná poznali z onoho vysokého čísla, nebyl jsem na všem. Tak tedy na čem jsem byl:

Úterý

Lékař jménem Konopí (Zelená medicína) – Doc. RNDr. Lumír Ondřej Hanuš, DrSc., Dr.h.c. přijel z Hebrejské Univerzity v Jeruzalémě, aby nám popovídal o léčivé síle konopí. Abych to tak nějak shrnul: Léčivá síla konopí je známá několik tisíc let. Asi před sto lety bylo vědecky dokázáno, že konopí (zejména kanabinoid THC) má pozitivní vliv na většinu známých chorob a dokáže ničit rakovinné buňky, aniž by poškodil zdravé. Navíc nemá prakticky žádné negativní účinky a nevzniká na něm závislost. A co je nejlepší – je prakticky zadarmo. A právě proto se za tu dlouhou dobu nic nestalo. Protože co by se stalo s farmaceutickými firmami, jejichž příjem je z 80 % tvořen prodejem léků „proti“ rakovině, kdyby se zlegalizoval lék, který je prakticky zadarmo a navíc rostlinného původu, takže nelze patentovat?
Struktura vesmíru: Co je to prostor? – Víte, co je to prostor? Nevíte. Je to totiž jedna z největších záhad fyziky. Dokument vám na tuto otázku vlastně neodpoví, ale ukáže vám, jak se tento pojem vyvíjel v průběhu dějin. Jak viděl prostor Newton a jak tuto představu rozbil Einstain svou Teorií relativity. Také se dozvíte, že prostor není nic, ale vlastně spousta „něčeho“. Že bychom tam našli i Higgsův boson? To se snad již brzy dozvíme.

Středa

Automatický mozek – Myslíte si, že to co právě teď děláte, děláte ze své vlastní vůle? Pravděpodobně se pletete. Vědci totiž neustále objevují, že velká část mozkové činnosti je prováděna podvědomě, nebo chcete-li automaticky. Ale jestli náš mozek dělá tolik věcí „sám od sebe“ můžeme vůbec ovlivnit náš život? Výzkumy neurochirurgů a klinických psychologů mohou zcela změnit váš pohled na svět.
Utopie a dystopie současné medicíny – přednáška s podtitulem smrt a umírání byla poněkud těžce stravitelná. Smrt totiž není zrovna veselé téma. Od dávných dob, kdy se za mrtvého považoval každý, kdo přestal dýchat, přes umělé plíce a srdce, až po dnešní pacienty přežívající ve vegetativním stavu, nebo stavu minimálního vědomí a morální dilema euthanasie.
Útěk před lékem – další kus z cyklu Zelené medicína. Dokumentární film o Ricku Simpsonovi, který v Kanadě pěstoval konopí, vyráběl z něj extrakt, a pomocí něj zadarmo léčil lidi nemocné rakovinou a dalšími chorobami. To se však neobešlo bez problémů se zákonem. Rick byl odsouzen jako drogový dealer. V soudním sporu bylo zakázáno svědčit jak vyléčeným pacientům, tak doktorům, kteří mohli účinky léku potvrdit. Místo toho na lavici usedli policisté, kteří Ricka označovali za typický příklad obchodníka s drogami, bez ohledu na to, že jim tuto činnost sám předem nahlásil a nikdy si za přípravek nevzal ani cent. Proč se politický a lékařský systém snaží utíkat před takto efektivním a levným lékem?

Žádné komentáře:

Okomentovat