pondělí 19. prosince 2011

Proč nemám rád Instagram

Dnes se na vlnách internetu opět rozbouřily divoké diskuse. Řešilo se, kdy konečně bude mít tolik opěvovaná aplikace Instagram klienta pro Android. To jednak zvedlo ze židle zarputilé zákazníky firmy Apple, kteří si myslí, že telefony značky Samsung nebo HTC nejsou svým „podřadným“ hardwarem hodny takto skvělé aplikace, ale také to mírně pohnulo žlučí mně, jako dlouhodobému odpůrci. Nemá to nic společného s tím, že originální aplikace je určena pro iOS a většinou uživatel tedy jsou majitelé iPhone. Apple z toho úplně vynechám, nebudu jej hanit ani vychvalovat. Je to Instagram, co mi vadí, a to hned z několika důvodů. Velice rád vám je napíšu.

Formát

Instagram se odkazuje na starý Polaroid, a tak používá stejný, tedy čtvercový, formát. Když si odmyslíme, že brát si příklad z šedesát let steré technologie, je krapet mimo mísu, zůstává nám zde umělecký faktor. Malá bezvýznamná věc, která se v umění používá po staletí a říká se jí zlatý řez. Ano, ten zlatý řez – symbol dokonalosti. Vypočítáte jej snadno:


V tabulce vidíte srovnání nejpoužívanějších formátů (poměrů stran). Z výpočtů je jasně vidět, že zatímco klasická fotografie si vede poměrně dobře, čtvercový poměr Instagramu (Polaroidu) je na tom velmi špatně. Samotného mě překvapilo, jak dobře si vede poměr 16:10, který jsem společně s poměrem 5:4 považoval za největší zvěrstvo, kterého se inženýři dopustili.

Dobrá, můžete říct, že zlatý řez není všechno. Možná máte pravdu, ale staletí umění a jeho nesčetný výskyt v přírodě naznačují, že na něm přeci jen něco bude. Dle mého velmi subjektivního názoru (jak říká Rado Hulán) jsou hranaté fotky přinejmenším podivné.

Filtry

Instagram má k dispozici několik filtrů. Některé mění kontrast, jiné barvy, další přidávají rámeček. Když budete sledovat více uživatelů, kteří požívají Instagram, zjistíte, že si všichni oblíbili stejné filtry. A tak máte hromadu fotografií s nafialovělým nádechem a začernalými okraji a nevíte, která patří komu. Nikdo totiž nenahraje fotku jenom tak, protože by byla moc obyčejná, proto na ni hodí filtr, aby byla více „cool“.

Nemám nic proti úpravě fotografií, také to dělám, ale sám a podle svého. Ať už je výsledek hezký, nebo ne, alespoň jsem na něm chvíli pracoval a věnoval mu kousek své osobnosti. V tomto místě začnou někteří namítat, že úpravy fotek trvají moc dlouho, a že s filtrem je to hned hotovo a na internetu. Jestli máte tento problém, zamyslete se, proč fotíte a proč výsledek následně sdílíte. Jestli focení berete jako formu umění, nemělo by vám nějakých pět minut práce vadit. Pokud chcete jen co nejrychleji o něčem informovat, nepotřebujete filtry.

Výsledek

Instagram je podle mě aplikace, která upřednostňuje formu nad obsahem. Pro část uživatelů není důležité, co fotí, ale že výsledná fotka vypadá jak z dob, kdy se neznámí podivíni v ulicích oháněli krabičkou, ze které okamžitě lezly fotografie a obírá lidi o kreativitu.

1 komentář:

  1. Naprosto souhlasím. Přeji pevné nervy aby jsme tu nálož umělců ustály

    OdpovědětVymazat