úterý 31. července 2012

Bleskovka: Aktivní nenávist

Je to už nějaký pátek, co jsem narazil na článek Vítězem Colours je Lakšmí Mittal. Ostrava prohrála. Nemůžu říct, že by mě článek naštval; spíše mě rozesmutnil. Ano, byl jsem smutný z toho, že jsou lidé tak nenávistní, že na všem hledají něco špatného. Místo aby se lidé radovali, že je v Ostravě hudební festival mezinárodních rozměrů, který každoročně přiláká desetitisíce milovníků hudby, začnou plivat na sponzora. Samozřejmě nechci nikoho hanit, ani nosit na ramenou, ale jaký má tohle smysl? Proč někteří lidé musí hledat zlo a přehlížet přitom to dobré? Strhuje snad výjimečnost této akce fakt, že je sponzorována „znečišťovatelem ovzduší“? Kolik lidí nesleduje závody F1 kvůli tomu, že většinu stájí sponzorují (nebo sponzorovaly) tabákové giganty, které těží ze závislosti jiných lidí? Kdo si přestane kupovat čínské zboží, protože bylo vyrobeno špatně placenými dělníky?

A dnes se mi dostal do rukou článek podobný – Nechápu smysl olympiády. Autor nám velice hezky vylíčil, jaká ušlechtilá událost byla antická Olympiáda a haní současnou, jako nesmyslnou frašku. Proč? Protože Olympiáda stojí spoustu peněz, přiživuje se na ní hromada lidí a sponzoruje ji McDonald a CocaCola. Aby toho nebylo málo kolem akce se točí striktní, až absurdní ochrana autorských práv a nebývalá bezpečnostní opatření. Tomu nelze nic vytknout. Je to nepopiratelný fakt. Ale znevažuje to nějak samotné výkony sportovců (nebo jak říká autor – „mutantů“) z celého světa? Zmenší to jejich radost z vítězství nebo smutek z prohry? Změní to něco na tom, že pro většinu světa neznámé země, které nemohou jiným konkurovat co do rozpočtu, nebo vojenské síly, mají šanci ukázat, že jsou konkurencí alespoň na sportovištích? A ženy, kterým doma nikdo nepřikládá sebemenší význam, mohou rozhodovat o veledůležitých věcech na postu rozhodčích? Nemluvě o inspiraci, kterou sportovci dávají všem lidem. Nebo snad máme právo znevažovat dokonalou koordinaci skokanů do vody jen proto, že mají na plavkách nápis Puma?

Namítejte si co chcete. Ta obou akcích možná je něco špatného, ale to špatné není přímo v nich, ale v jejich zákulisí.

2 komentáře:

  1. LooneyCZ31. července 2012 18:21
    Když někdo začne takhle destruktivně kritizovat olympiádu, pak už rovnou může pokračovat zpochybněním celého vrcholového sportu - kdo a proč sportovce platí, na co vlastně jsou všechny ty ligy a mistrovství? A co vlastně ta kultura? Na co potřebujeme hudební, filmové a divadelní festivaly nebo výstavy? K čemu to je?
    Neříkám, že tu nejsou různé problémy a "ale", zmíněný článek v Reflexu ovšem zavání nihilismem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už dost na tom, že vůbec Reflex zaštiťuje článek, který by se spíš hodil na nějaký podřadný osobní blog, jako je třeba ten můj.

      Vymazat