pátek 2. července 2010

Metro 2033

Autor: Dmitrij Gluchovskij
(Дмитрий Глуховский)
Název: Metro 2033
(Метро 2033)
Žánr: Sci-fi
Stran: 469

Jak už napovídá název, příběh se odehrává v roce 2033 a kde jinde než v metru. Přesněji v moskevském metru. Svět postihla jaderná katastrofa a přežili jen ti, kteří se ukryli pod obrovskou masou horniny a železobetonu tvořících strop podzemních tunelů, které se staly novým domovem pro lidstvo. Hrdinou knihy je Arťom, kterému byli asi tři roky, když s matkou utekl z domova do bezpečí stanice Timirjazevskaja, ta však byla později vypleněna krysami a Arťom přežil jako jediný. Zachránil ho neznámý voják přezdívaný Suchoj, který se stal chlapcovým opatrovníkem. Společně pak žili na stanici VDNCh (Výstava úspěchů národního hospodářství). Jednalo se o jednu z klidnějších stanic, daleko od rušného středu, kde vedly spory fašisté Čtvrté říše, komunističtí patrioti z Rudé linie a obchodníci z Hanzy (též Společenství stanic Okružní trasy). V poslední době se však ze severního tunelu vedoucího od Botanické zahrady začal objevovat tajemný nepřítel. Stvoření s černou kůží a vystouplýma očima ďáblové. O problémech se doslechne Suchojův přítel Hunter, který se domnívá, že je problém třeba blíže prozkoumat a vyřešit, než se ďáblové dostanou do celého metra. Vyráží tedy na průzkum, ale než odejde, zadá Arťomovi nelehký úkol informovat o problému stalkera Mělnika, který žije v Polis. Pouť za záchranu domovské stanice a celého metra začíná...

Jako fanoušek sci-fi jsem po knize sáhl hned, jak jsem ji uviděl. Metro 2033 má však hodně co nabídnout i nežánrovým čtenářům. Děj se totiž netočí jen kolem podivných tvorů, kteří žijí na povrchu a o kterých nikdo neví, zda jsou výsledkem dlouhodobého působení radiace na zvěř, nebo zcela novým živočišným druhem, který se vyvinul až po katastrofě. Kniha také o lidskosti, o tom, co se stane s lidmi, kteří se najednou ocitnou ve světě, který má zcela jiná pravidla než ten, na který byli zvyklí, o světě, kde je jedno, jestli jste byli bohatí, nebo chudí, protože všichni začali nový život. A kniha je také o víře a osudu. Existuje Bůh, a jestli ano, proč něco takového dopustil? Je život v metru vykoupením, nebo zatracením? Má život pod zemí bez naděje na návrat na povrch vůbec smysl? Máme každý svůj osud předurčen, nebo máme možnost ho ovlivnit? Teď bych měl zřejmě napsat, že odpovědi na tyto otázky se dočtete v knize, ale tak to není. Jak se říká, obrázek si musíte udělat sami, Kniha vás jen povede k zamyšlení.

Závěrem svého referátu bych chtěl říct, že se mi kniha velice líbila. Ne! Tohle není referát na základní škole. Nikoho nezajímá, co se mi líbí a co ne. Jediným způsobem, jak můžete knihu objektivně zhodnotit je, že si ji přečtete. Já to udělal a nelitoval jsem ani sekundy strávené nad stránkami. Metro 2033 rozhodně není knihou, kterou si přečtete a za týden nevíte o čem byla. Zažil jsem s ní chvíle nervy drásajícího napětí, strachu, při kterém my bušilo srdce jako po běhu na tramvaj a překvapivých zvratů, které by nečekala ani zkušená kartářka. Jenom nečekejte, že se u knihy zasmějete. Už teď se však těším, až si ji jednoho dne přečtu znovu.


Hodnocení:


Mapa metra: http://media.moddb.com/images/games/1/13/12559/metro_guide_eng.gif

1 komentář: