pátek 30. září 2011

Geek, či negeek?

V poslední době se jistě setkáváte s podivným slovíčkem geek a možná někteří nevíte, co vlastně znamená. V původním význam toto slovo znamená zrůda, šílenec nebo blázen a v 19. století se používalo jako označení osoby v cirkuse, jehož práce spočívala především v ukusování hlav živým kuřatům. V té době to bylo také zřejmě naposledy, kdy byla jeho definice jednoznačná. Z tu dobu se výrazně změnil význam slova a podstatně se rozšířil okruh osob, které může označovat. Došlo také k obrovské popularizaci (hlavně díky seriálu The Big Bang Theory), což postupně vedlo, hlavně z pohledu radikálních geeků, k jeho nadužívání a devalvaci.

Kdo je Geek

Geek v dnešním slova smyslu je jakýsi „podivín“. Je vzdělaný a inteligentní, ale co mu příroda přidala na intelektu musela ubrat někde jinde, většinou na sociálních schopnostech. Špatně se začleňuje do společnosti, jelikož mu „obyčejní“ lidé nerozumí, ale také proto, že co ví a zná považuje za samozřejmost, a tak mu ostatní lidé připadají prostě hloupí. Geek je vlastně člověk, který je natolik zaujat nějakým oborem, že se často dostane za tenkou hranici mezi zájmem a posedlostí.

V úzkém významu slova, tak jak bylo chápáno dříve, je geek někdo, kdo se zajímá o nové technologie, různé vědecké obory, hraje stolní RPG (nejčastěji D&D), čte a sleduje sci-fi a fantasy, pravidelně navštěvuje Comic-Con a často se stává obětí šikany zadáků hrajících za lokální fotbalový tým. Ale tak už tomu také není. Geek se vyvíjel a v dnešní době může jím může být téměř kdokoliv.

Takže dnes máme sci-fi geeky, kteří často soupeří o to, zda jsou lepší Star Wars nebo Star Trek. Fantasy geeky, kteří se přou o to, zda film Pán prstenů neznehodnocuje knižní předlohu. Otaku, kteří popíjí čaje, mažou si na chleba wasabi a při tom sledují anime. Hudební geeky, kteří se hádají, čí oblíbená skupina je méně mainstreamová, ale shodnu se na tom, že MP3 zabíjí muziku, protože jediná správná volba je FLAC. Filmové geeky, kteří nehodnotí herečky podle poprsí, ale opravdu podle hereckých výkonů a jsou schopni vymyslet ty nejnepravděpodobnější skryté významy filmu, o kterých ani sám scénárista s režisérem netušili.

Po světě se také začínají objevovat moderní odnože geeků, jako třeba food geek, mezi které patří třeba český foodblogger Cuketka. Nedávno jsem také zjistil, že existuje něco jako coffee geek, což nejspíš budu i já, jelikož mám aparaturu a zkušenosti na přípravu kávy asi pěti způsoby ("turka" nepočítám). Také nemůžeme zapomenout na literární geeky, kteří přečtou asi 200 knih ročně, a tak nám drží průměr, abychom dosáhli na vrchol žebříčku nejsečtělejších národů.

Jak ho poznáte

Často podle oblečení. Geekové totiž často mají potřebu své „postižení“ dávat na odiv, takže nosí trička s odkazy na objekty své obsese, která mívají často humorný charakter. Když uvidíte někoho s tučňákem na tričku, málokdy to bude milovník zvířat. Mnohem pravděpodobnější je, že jste právě narazili na geeka, který je „postižený“ hned dvakrát, jelikož používá Linux. A když uvidíte někoho, kdo má na tričku jakéhosi komunistického diktátora, zjistěte si, co znamená RTFM, než mu začnete nadávat do všivých levičáků. Nebo raději ne.

Geek bude mít nejspíš na očích brýle. To je spojeno s tím, že většinu dne kouká do monitoru. Když nekouká do monitoru, tak si většinou odpočine koukáním do displaye notebooku. Ale ani notebook nemůžete nosit pořád a všude. Proto mají ještě v záloze „chytré“ mobilní telefony, tablety a v poslední době i čtečky elektronických knih. Kdybyste (jako já) někdy šli poprvé na sraz geeků, kde nikoho neznáte, nebojte se, snadno je najdete podle toho, že i přes fakt, že sedí u jednoho stolu, hledí každý do svého telefonu a komunikují přes Twitter. To už člověku dokáže pochroumat zrak.

Ale pozor, poslední dobou se vyrojili lidé, většinou mladá děvčata, která se domnívají (po právu), že cokoliv s brýlemi je sexy a zneužívají tak sílu tlustých černých obroučků v neprospěch svých důvěřivých obětí.

A kdo je potom teda nerd?

Když jste narazili na slovo geek, možná jste narazili i na slovo nerd a teď jste zmatení, jaký že je vlastně mezi nimi rozdíl. Tak to je snad ještě horší. Jedná se o další pojem, který není tak úplně konkrétně definován a názory lidí se různí. Zhruba je to ale takhle: V porovnání s geekem je sice inteligentnější a vzdělanější, ale o to hůře je na tom se sociálním chováním a fyzickou kondicí. Často bývají tito lidé asexuální, protože proč se zdržovat fyzickými choutkami, když je „tam venku“ tolik nevyřešených záhad. Na internetu se objevil diagram, který tuto problematiku znázorňuje, avšak jsou i lidé, kteří tvrdí, že množina nerdů a geeků není striktně disjunktní, tedy že člověk může být geekem i nerdem zároveň.

Takže...

Od dob ukusování kuřecích hlav se změnilo hodně, ale něco zůstalo stejné. Zejména to, že geek je někdo, kdo se odlišuje od „průměrných“ a „normálních“ lidí, takže být geek je do jisté míry sociální stigma, tedy něco, o čem jeho nositel nerozhoduje. Jinými slovy: to že se nepovažujete za geeka neznamená, že jím nejste.



Jste geek?

3 komentáře: