čtvrtek 19. května 2011

Portal 2 aneb zábava mezi zkouškami

Po každé zkoušce (ať student uspěl nebo ne) nastane okamžik, kdy je mozek natolik unaven, že není schopen jakékoliv intelektuální akce. Učení vyvolává zvracení, čtení způsobuje rozostřené vidění a jen trochu náročnější film končí bez pochopení. Tehdy přicházejí na řadu počítačové hry, které dokáží mozek zaměstnat a rozpumpovat, aniž by si to sám uvědomil. V tomto zkouškovém období padl los na druhé pokračování logické FPS Portal. Že jste nehráli jedničku? Tak co tu děláte, šup hrát!

Stručně:

Pro ty, kteří se s Portalem ještě nesetkali, jedná se o logickou "střílečku" hranou z pohledu první osoby, která je součástí herní série Half-Life. Na rozdíl od jiných her, zde máte k dispozici pouze jednu zbraň, která vlastně ani není zbraň. ASHPD je zařízení "vystřelující" portály skrz které lze procházet. Jinými slovy: vystřelíte jeden portál oknem na zeď do třetího patra, druhý vystřelíte na zem před sebe a skočíte do něj. Co se stane? "Vypadnete" ze zdi ve třetím patře a nemusíte chodit po schodech. Stejně jako v prvním díle hrajete za neznámou dívku Chell (i když na konci hry už úplně neznámá nebude) a nacházíte se v komplexu Aperture Science, kde je vaším úkolem opět řešit logické problémy pomocí "portálové pušky".

O čem to je?

Po událostech z prvního dílu se Chell opět ocitá v "ubikacích" testovacích subjektů. Chell strávila ve stázi několik (desítek?) let a za tu dobu se komplex začal rozpadat. Ve chvíli, kdy dochází k kolapsu části budovy, probudí ji robot Wheatley, který se ji rozhodne osvobodit a dovést na povrch. A jak už to tak bývá, cestou narazí na spoustu problémů. Kromě testovacích místností se tentokrát podíváte i do útrob komplexu, navštívíte původní výzkumné středisko Aperture Laboratories, kde se dozvíte něco o historii firmy, a to přímo z úst jejího zakladatele. No, ani ne tak přímo z úst, jako spíš z nahrávek. Přes zastaralé ruiny se musíte pomocí portálů opět dostat do testovacích laboratoří a pak směle na povrch.

Co je nového?

Oproti prvnímu dílu se setkáte se spoustou novinek. Kromě známých plošin, beden a střílen přibudou další a další vychytávky. Nejprve se setkáte s laserem, který když správně nasměrujete, tak vám něco otevře nebo spustí. K němu také dostanete nový druh beden, které jsou schopné tyto paprsky směrovat. Dalšími novinkami jsou: světelný most (svítí, ale dá se po něm chodit), (anti)gravitační pole (spolehlivě přenese vás i vaše bedny do závratných výšin) a v bývalém výzkumném středisku narazíte na různobarevné funkční gely - modrý, která funguje jako trampolína a nastříkán na správné místo vám usnadní do té doby nemožné skoky, oranžový, díky kterému budete tak rychlí, že se vám občas podaří vyběhnout i po stěně a bílý, který vám umožní umístit portály na místa, kam to dříve nešlo.

Proč si hru zahrát?

Jednoznačně pro pobavení. A tím nemyslím jenom zábavu jako opak nudy, ale i zábavu takovou, při které se budete válet smíchy. Jestli si pamatujete na občasné vtipné hlášky GLaDOS z prvního dílu, tady jich je mnohem, mnohem více. Do toho přibude Wheatley, který vás naopak pobaví svou "tupostí". Stejně jako v prvním díle je velmi silnou stránkou dabing. Vlastně někdy zjistíte, že hru nehrajete, ale jenom stojíte na místě a pobaveně posloucháte monology umělých inteligencí. Hře bývá často vytýkána krátká herní doba (ano, 8 hodin hraní je na dnešní poměry málo). Zapomeňte však na nějaký speedplaying, raději si hrajte, zkoušejte a zkoumejte okolí. Tvůrci do hry ukryli spoustu zajímavostí, které stojí za to objevit. A jestli hru jenom hrajete a nevěnujete pozornost dialogům (tedy spíše monologům) děláte tu největší chybu. Tahle hra není o tom dohrát ji co nejrychleji a pak se tím chlubit na internetu, je to o požitku z hraní. A co je ze všeho nejdůležitější, i proti předchozím zvěstem se i ve dvojce setkáte s již legendární kostkou společnicí, která se stala jedním z herních internetových memů.

Sečteno podtrženo:

Chcete si procvičit mozkové závity nenáročnou formou? Zahrajte si Portal 2. Chcete se zasmát? Zahrajte si Portal 2. Chcete vidět křížence bedny a automatické střílny? Hádejte co. Zahrajte si Portal 2. Společně s prvním dílem jediná hra, kterou jsem hned po dohrání nevypnul, ale vychutnal si závěrečné titulky (ano, i tentokrát vám bude odměnou originální písnička v podání GLaDOS).


Moje hodnocení:

Žádné komentáře:

Okomentovat