středa 10. listopadu 2010

Kdo si hraje, nezlobí

Nejen děti si rády hrají. Některé hračky člověka neomrzí nikdy. Pro mě je jednou z těchto hraček Lego, které pro mě bylo symbolem kreativity už od raného dětství. Z této "magické" stavebnice se dá poskládat téměř všechno. Stavebním kamenem a notoricky známým symbolem firmy je červená kostička s osmi výstupky (2x4). I s touto jednoduchým kouskem plastu se dají dělat zázraky. Vezměte si dvě a zjistíte, že do sebe výstupky a prohlubně zapadají. Vezměte si jich šest a můžete je poskládat 915 103 765 způsoby.

Největší překážkou však vždy byla (a je) cena. Malé stavebnice začínají na stovkách a velké sady končí na tisících. Nejdražší u nás prodávaná stavebnice (Hvězda smrti ze série Lego Star Wars) stojí 12 000,-. Naštěstí existuje jedna levná (tj. úplně zdarma) náhrada. Jmenuje se Lego Digital Designer. V současné době již společnost Lego vydala čtvrtou verzi této virtuální stavebnice. Program (nebo chcete-li hra) je dostupný přímo na stránkách firmy a do něj neustále přidávány další a další kostečky.

Možností je nezměrné množství. K dispozici máte kostky, které nedokážete snad ani spočítat, a můžete jich použít kolik chcete a nejste přitom omezeni velikostí pokoje. Program obsahuje několik sad kostek. Klasické, technic a mindstorms. Ty lze navíc filtrovat podle typu, takže když chcete stavět dům, máte k dispozici okna a dveře, když auto, dostanete kola a volanty (nebo samozřejmě všechny kostky), nebo barvy. Navíc si můžete vybrat z několika "startovních" modelů, které máte rozestavené a můžete je dodělat. Aby toho všeho nebylo málo, můžete si zjistit cenu vámi postaveného modelu a dokonce si jej objednat a společnost Lego vám pošle krabici se všemi kostičkami potřebnými ke stavbě vašeho modelu. Na internetu společně s programem vznikla obrovská komunita uživatelů, kteří si navzájem vyměňují modely, takže můžete zajít na stránky LDD a nechat se inspirovat tvorbou jiných, nebo se pochlubit vlastními výtvory. A protože je toho pořád ještě málo, dodám, že program umí "nafotit" Váš model z libovolného úhlu a dokonce dokáže vygenerovat návod k sestavení.


Výhody: zdarma, neomezené množství kostek, široké možnosti a rozhodně se nemusíte bát, že stoupnete na kostku (=

Nevýhody: některé kostky nejsou v barvách ve kterých je zrovna potřebujete, Lego je z velké části také sběratelskou záležitostí, kterou nemůže program nahradit

Žádné komentáře:

Okomentovat