úterý 8. června 2010

Blood Like Lemonade

Seznam skladeb
1 Crimson (5:10)
2 Even Though (4:18)
3 Blood Like Lemonade (4:51)
4 Mandala (2:39)
5 I Am The Spring (3:26)
6 Recipe For Disaster (5:19)
7 Easier Said Than Done (3:41)
8 Cut To The Chase (4:18)
9 Self Made Man (5:09)
10 Beat Of The Drum (6:09)


Na jaře letošního roku se objevila první skvělá zpráva. Na festivalu Rock for People vystoupí Morcheeba v původní sestavě se zpěvačkou Skye Edwards. Srdce fanoušků zaplesalo, ještě existuje naděje, že se dá Morcheeba opět dohromady. Uplynulo pár měsíců a přišla pro fanoušky fantastická zpráva. Nejen, že se Skye vrátila do náruče bratrů Godfreyových, ale společně také oznámili příchod nové desky s názvem Blood Like Lemonade. Zpráva, která každému fanouškovi Morcheeby, který se nespokojil s náhražkami v podobě "porozpadových" alb, rozzářila oči.

Všechno začalo, tedy vlastně skončilo v roce 2003. Skye chtěla věnovat více času rodině, což vedlo ke sporům uvnitř kapely a následnému odchodu jedné z nejúžasnějších vokalistek současnosti. Ani jedné straně však rozpad neprospěl. Jedinečný hlas Skye zněl pořád skvěle, ale bez melancholického zvuku Rossovi bluesové kytary a Paulova DJského pultu, to nebylo to pravé. Ale to samé platilo i pro Morcheebu. Ztráta zpěváka vždy zasadí kapele tvrdou ránu, jelikož kdo hraje na kytaru v rádiu nepoznáte, ale hlas bývá nezaměnitelný. To samozřejmě nebránilo ani jedné straně v rozletu a Skye i Morcheeba vydaly po dvou albech, která se ubírala směrem dál od klasického trip-hopu a začala čeřit vody popu, ale tak, že do nich nikdy zcela nespadla a držela se na alternativní scéně. Zatímco Skye se svými alby Mind How You Go (2006) a Keeping Secrets (2009) vydala na cestu alternativního rocku s nádechem soulu, Morcheeba vyrazila s alby The Antidote (2005) a Dive Deep (2008) spíše k folkovým kořenům. Přesto se však jejich cesty opět střetly.

Teď už konečně k věci. Co můžeme od Blood Like Lemonade očekávat? Hned první skladba vám napoví, že Morcheeba je zpět. Pomalé beaty nám navodí tu správnou uvolněnou náladu a sametový hlas Skye přímo lahodí uchu. Hned další v pořadí je již dříve zveřejněný singl Even Tough, ke kterému vznikl i videoklip. Na této skladbě je znatelný vliv sólové dráhy obou zúčastněných. Zpěv, který jako by vypadl z prvního alba Skye je doprovázen vybrnkáváním folkové kytary, které tak dobře známe z několika skladeb alba Dive Deep. Naopak skladbou Mandala nám Paul s Rossem připomenou, jak zněla Morcheeba za starých časů. Sólo pro bluesovou kytaru a "mixpult". Nové album má zkrátka co nabídnout každému fanouškovi, ať už původní Morcheeby, nebo "porozpadovým" sólo nahrávkám.

Je vidět, že za čtrnáct let ušla Morcheeba velký kus cesty. Od počátků, ponořených do melancholie psychedelického trip-hopu až po dnešní podobu, která přidává směs folku, alternativního rocku a soulových vokálů. Zda byl tento vývoj k horšímu, nebo k lepšímu, to ať posoudí každý sám. Jako skalního fanouška mě "reunion" Morcheeby zahřál u srdce a velice mě potěšilo i nová deska. Jelikož jsem poslouchal Morcheebu od počátků a sledoval jsem i sólovou dráhu Skye, hodnotím album jako krok správným směrem, vyjádřeno čísly 8/10.


Hodnocení:

2 komentáře:

  1. No - mám-li to komentovat slovy diskůtéru na zpravodajských serverech, tak je to "pěkná sračka a nedá se to vůbec číst, nevim jak někdo takovej může být redaktor". No ale vezmu li to dle sebe, tak závidím, protože bych něco takovýho určitě nenapsal. Vypadá to velice profesionálně - vyjádřeno čísly minimálně 8/10 . . . měl byses poohlídnout po nějaké profi regionální redakci, nebo aspoň literární soutěži . . . Lůďa(R)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak pr nějaký takový "nejdůvěryhodnější" server bych pracovat tedy nechtěl. Jinak bych si samozřejmě rád přivydělal nějakou tu korunu psaním, zatím mám v plánu se letos konečně zúčastnit Prvotin, ale nevím, jestli do uzávěrky (30. května) něco stihnu zplodit.

    OdpovědětVymazat